Motivasjon og tips for en effektiv helgevask 2

Motivasjon og tips for en effektiv helgevask

En helgevask kan virke som ukas største byrde, og alt annet kan bli mye mer interessant enn å ta fatt på helgevasken.

Det finnes heldigvis tips for både motivasjon og hvordan helgevasken skal bli så effektiv som mulig, og dette innlegget skal handle om akkurat dette.

Motivasjon til å ta helgevasken

Uansett om du bor i en liten hybel eller i et stort hus, er å ta ukas vask noe man ikke har mest lyst til. Det er lett å si at helgevasken er enkel, men å utføre den blir muligens litt verre. Man kommer hjem fra jobb, eller står opp en tidlig morgen og ser på alt som skal gjøres. Det finnes flere tips for god motivasjon.

Punkt nummer en er jo så klart å se for deg hvor fint og koselig det blir når det er ryddig, men du må jo så klart gjøre en innsats for å få et ryddig og koselig hjem.

Sett deg enkle mål

Det er veldig viktig å ikke ta for mye vann over hodet. Start lett. Sett deg små, enkle og realistiske mål. Ta ett rom om gangen, f.eks. kjøkkenet. Sett deg målet om å kanskje ta oppvasken først, også vaske over benkene etterpå, før du begynner med kjøleskapet og lignende. Husk å ta deg pauser, men ikke for mange pauser. Avslutt med å gå ut med søpla før du tar neste rom.

Skru opp volumet

Er det stille, får svært få gjort noe som helst. Sett på musikk, radioen eller kanskje en podcast? Sørg for at musikken gir deg et energikick og godt humør, da blir rengjøringen veldig fort gøyere. Det er mye mer moro å vaske samtidig som du danser eller synger med musikken. Liker du å høre på podcast, er det kanskje lurt å spare noen episoder fram til du tar helgevasken. Ikke tillat deg selv å høre på episodene før du vasker. Ting går også mye fortere når du har med lyd, gjerne på høyt volum, slik at du ikke distraheres av noe annet.

Gi deg selv små belønninger underveis, eller en stor belønning når du er ferdig

Her varierer det jo veldig fra person til person om hva man foretrekker. Noen trenger litt oftere pauser innimellom øktene, mens andre klarer ikke å ta en pause før man er 100% ferdig. Det er viktig å ikke slite seg helt ut, men heller ikke ta så mange og lange pauser at ingenting blir gjort. Hvis du gir deg selv små belønninger underveis, kan du f.eks. se på en episode av en serie mens du tar klesvasken, før du fortsetter ryddingen og ser en ny episode under neste runde klesvask.

Hvis du er typen som foretrekker å gi alt mens du rydder og vasker, for å så gi deg selv en større belønning etterpå, kan belønningen kanskje være et varmt bad, en lengre dusj, eller en kosekveld med en koselig film og snacks? Du fortjener det jo tross alt, du har jo hatt en skikkelig vaskedag.

Du vil takke deg selv senere

Hvis du er mye stresset, kan det være et tegn på at du trenger å rydde. Vi er alle opptatt av en viss form for kontroll. Hvis det er rotete rundt deg, har du som regel ikke kontroll på nøyaktig hvor ting er. Jo flere ting som må ryddes og vaskes, jo mindre motiverende er det. Prøv å bite tennene sammen og gjør ditt beste for å rydde og vaske så mye som mulig.

Når alt til slutt er ryddet og organisert, og du er fornøyd, vil du takke deg selv en annen dag for at du ryddet i dag.

Gode tips for å gjøre helgevasken effektiv

Selv om det kan virke umulig til tider, kan helgevasken din bli ganske effektiv og fort unnagjort. Jo mindre bolig, jo fortere går vasken så klart, og selv om du har et stort hus, trenger ikke en helgevask ta en hel dag heller.

Gjør litt igjennom hele uka

Dette tar kanskje poenget litt vekk fra en helgevask? Ikke nødvendigvis. Nøkkelen til en mer effektiv helgevask er å rydde litt i løpet av hele uka. Når en ting blir brukt, sett den tilbake på plass når du er ferdig. Med det så slipper du å rydde hele boligen før du vasker.

Ta oppvasken i løpet av uka ved behov, tørk fort over benkene innimellom, og støvsug ofte hvis du har pelskledde kjæledyr.

Du kan også stoppe skitten før det kommer inn i boligen, som vil spare deg en god del vasketid i tillegg. Ikke bruk utesko inne, invester i en grovrillet dørmatte til å ha utenfor døren, og en fuktabsorberende matte med gummi på baksiden, på innsiden av døren.

Unngå også å lufte når det er mest støvete ute i løpet av dagen, og ikke ha dørene på vidt gap i den verste pollensesongen. Så og si all skitt vi har i boligen, kommer utenfra.

Ikke gjør det på fredag

Hvis du setter av helgevasken til fredag, kan det være lite fristende når du kommer hjem fra jobb, klar for helg, også kommer på at du skal vaske. Ett godt tips er å ta helgevasken på torsdag. Da får du en lengre helg, og du kan slappe av og nyte et rent hjem når du kommer hjem på fredag. Torsdag er en perfekt dag, da gleder du deg til helg, og du har et helt annet kick enn på f.eks. mandag.

Microfiberklut

Microfiberklut har blitt mer vanlig i alle hjem, og er svært populært. Det er forståelig. En microfiberklut trengs bare å fuktes, så er det bare å kjøre på. Om microfiberkluten er tørr, er den jo ubruklig, men den skal heller ikke være kliss våt. En microfiberklut trenger ikke noe annet enn vann for å rengjøre godt. Å bruke forskjellige rengjøringsmidler og kjemikalier hjelper uansett ikke i lengden.

Når det gjelder kluter og microfiberkluter, sørg for å ha flere. Bruk gjerne fargekoder også. Grønn klut brukes på det sanitære, og gul klut kan brukes på det øvrige. Hvis du også bretter en klut riktig, har den til sammen 16 rene sider.

Riktig rekkefølge

Når du vasker, start på den høyeste flaten. Dette betyr jo at du så klart må rydde det først. Det er anbefalt å starte i høyden, og jobbe deg nedover mot gulvet. Å vaske gulvet er det siste du gjør.

På badet, kan du spraye nødvendige kjemikalier i toalettet, vaske speil, vask og til slutt toalettet når kjemikaliene har fått virke. Til slutt vasker du deg ut av badet.

Tips: Skulle du vente gjester, gå løs på rommene gjestene oppholder seg i, til og med gangen. Andre rom med rot og som ikke er vasket, kan du bare lukke døren til. På denne måten får du en effektiv rengjøring, og får det rent og pent til gjestene kommer. Dette sparer deg mye stress, for resten av rengjøringen kan du ta senere i uka.

Husk på hvor fint det blir! Noen ganger kan det føles ut som om timene og vaskingen går for sakte, men trøst deg med tanken på hvor fint det til slutt blir, og hvor hjemmekoselig det til slutt blir. Gled deg til belønningen du gir deg selv når du er ferdig.