Rengjøring av komfyr

Rengjøring av komfyr

Første bud for en ren komfyr er å rengjøre hver gang etter bruk, og da kreves det så lite at det holder å dra over med en fuktig klut eller en svamp med litt såpe. Dette er noe ikke alle følger mest, og da kan en større rengjøring være nødvendig. Det finnes forskjellige typer komfyrer. Gasskomfyr, elektrisk komfyr eller induksjonskomfyr. Gasskomfyr må rengjøres på en annen måte enn elektrisk komfyr eller induksjonskomfyr. Det er viktig å vite hva slags komfyr man har, og lese bruksanvisningen for komfyren nøye.

Rengjøring av gasskomfyr

En gasskomfyr har vanligvis fire hovedkomponenter som trenger rengjøring: 1. risten (den delen som kjeler og panner sitter på når man tilbereder maten), 2. brennhetter (diskene som kan fjernes som distribuerer flammer fra brennere), 3. brenneren (som er festet til komfyr toppen og er hvor ilden kommer fra), og 4. selve komfyr toppen.

1. & 2. Rengjøre gasskomfyr rist og brennhetter

Første steg når man rengjør en gasskomfyr er å rengjøre ristene og brennhettene. Fjern ristene fra komfyr toppen og brennhettene fra brenneren med å løfte de av, og stable de i vasken. Avhengig av størrelsen på ristene og størrelsen på vasken, kan det hende at dette steget må gjøres flere ganger.

Hvis ristene og brennerne er litt renere fra før: Tilsett såpe på en ikke-slipende svamp (da man ikke vil skrelle av noen emalje eller belegg) og gi ristene og brennerne en skikkelig vask; du må kanskje rense og gjenta vasken hvis det er nødvendig. Du vil vite når de er rene med tanke på hvordan de ser ut (de skal ikke noen sotete eller filmaktig flekker) og føles (de skal ikke være fettete eller seige når du tar på de).

Hvis ristene og brennerne er skittene: For å fjerne skikkelig stekt og svidd fett, gi ristene og brennerne en forhåndsvask med en såpete svamp, deretter blander du sammen 1:2 eddik:bakepulver, tilsett noen dråper med oppvasksåpe og smør på risten og brennerne. La blandingen sitte i 10-15 minutter, deretter vask det av med en såpete svamp.

Når ristene og brennerne er rene, tørk de godt.

3. Rengjøre gasskomfyr brennerne

I verste fall, kan det være så lenge siden man sist vasket gasskomfyren at brennerne har blitt tettet opp av fett. Sørg for at ovnen er helt avslått (det er lurt å dobbeltsjekke), dra over brennerne med en fuktig (ikke våt) klut for å fjerne smuler og annet smuss. Bruk deretter den spisse enden av en binders eller en sikkerhetsnål for å skrape noen små hakk og forsiktig stikke inn i den tette tenningen eller brennhullet, hvor gassen kommer ut. Tørk brennerne igjen med en fuktig klut, deretter skrubb forsiktig med eddik, som burde fjerne alt fettet og flekkene.

4. Rengjøre en gass koketopp

Dette er nå alle de tidligere teknikkene kommer inn. For å rengjøre overflaten av komfyren, tørk først over den med en fuktig klut for å samle alle matbiter og smuler. Vask så med en ikke-slipende såpete svamp for å bli kvitt fettete flekker. Hvis fettet er fast, lag 1:2 eddik:bakepulver blandingen og smør det på, for å så la blandingen sitte og virke i 10-15 minutter før man forsiktig skrubber det vekk med en såpete svamp. Tørk koketoppen med en ren klut, og sett på plass brennhettene og ristene.

Rengjøring av en elektrisk- eller induksjonskomfyr

Elektriske komfyrer kommer i to varianter—metallspole brennere og glass-toppet—og begge er enkle å vaske hvis du vet hva du skal gjøre. Induksjonskomfyrer har en glass-keramisk topp, og kan vaskes med å bruke samme metode som på en glass-toppet elektrisk komfyr.

Rengjøring av elektriske komfyrer med metallspole brennere og drypp panner

En metallspole elektrisk komfyr har vanligvis fire hovedkomponenter som trenger rengjøring: 1. spolene (som overfører varmen), 2. dryppannene (metall bollene som holder spolene), 3. undersiden av koketoppen, og 4. selve koketopp overflaten.

Hvis spolene og dryppannene er litt renere fra før: Elektriske spole brennere kan bli veldig skittene, men de er også så og si selv-rensende. Gi spolene en kjapp tørk med en fuktig klut, deretter skru på brennerne på høy varme i ca. 3 minutter. Alt av oppsamlet skitt vil brenne rett av, avhengig av hvor skittene de er, kan du kanskje ønske å åpne et vindu. Skru brennerne av og la de kjøle seg helt ned, og tørk over de igjen.

Hvis spolene og dryppannene er skittene: Varm opp spolene på høy varme i noen minutter for å brenne av rester, la de kjøles ned fullstendig, så drar du spolene ut av komfyren med et lett løft; de skal lett «poppe» ut. Løft gjerne ut dryppannene også. Vask dryppannene med varmt såpevann, og smør de inn med en blanding av 1:2 eddik:bakepulver, med noen dråper oppvasksåpe. La dryppannene sitte og virke med blandingen i 10-15 minutter.

Når dryppannene ligger og virker, vask spolene. Legg ut tørkepapir og ta en tørr tannbørste. Forsiktig skrubb spolene for å skrape av alt som er skorpet på; det skal flasse av på tørkepapiret. Tørk spolene av med en fuktig klut, tørk de ordentlig med en tørr klut, og gå tilbake til vasken. Vask av bakepulver blandingen av dryppannene og gi de en siste vask i varmt såpevann, og tørk de godt med en lofri klut.

Rengjøring under en elektrisk komfyr

Noen ganger kan en elektrisk komfyr avgi en lukt av noe brent når du skrur den på. Dette er vanligvis et tegn på at du må vaske under komfyrtoppen din. Løft opp fronten på komfyren som et bilpanser; det skal åpne seg på samme måte. Bruk en fuktig svamp og tørk ut undersiden for å fjerne rester av mat og annet smuss og en såpete svamp for en nødvendig skrubbing.

For tøffere søl og mat som sitter fast, børst undersiden av komfyren rikelig med bakepulver, deretter spray (eller dryss forsiktig) eddik på toppen. Denne blanding skal skumme. La bakepulveret og eddiken sitte og virke i 10-15 minutter, skrubb deretter overflaten med en ikke-slipende skrubb for å få med alle bitene. Tørk godt med en lofri klut, og ikke glem å gi toppen på «panseret» en tørk også!

Rengjøring av en elektrisk koketopp

For å vaske en elektrisk komfyrtopp, start med å tørke den med en fuktig klut for å samle matbiter, deretter vask av fett med en såpete svamp. For tøffere søl og flekker, spre 1:2 edikk:bakepulver blandingen på komfyrtopp overflaten, deretter la blandingen sitte og virke for 10-15 minutter før man forsiktig skrubber det av. Tørk komfyrtoppen med en ren klut, og plasser metall spolene tilbake i dryppannene, og dryppannene tilbake i komfyren.

Rengjøring av glasstopper på elektriske komfyrer eller induksjonskomfyrer

Komfyrer med glasstopper er utrolig enkle å vedlikeholde.

1.: Tørk over overflaten med en tørr klut for å samle matbiter eller smuler.

2.: Dryss rikelig med bakepulver på hele koketoppen.

3.: Spray (eller dryss forsiktig) hvit eddik over hele.

4.: Fyll en liten bøtte med varmt vann og såpe slik at det blir skummet. Dynk et tykk håndkle eller to tynne kjøkkenhåndkler i det varme såpevannet, vri deretter håndklet ut så det er fuktig, men ikke gjennomvått.

5.: Legg håndklet på toppen av komfyren, sett en timer for 15 minutter slik at den såpete varmen aktiverer bakepulveret og nesten vasker koketoppen for deg.

6.: Når nedtellingen er ferdig, plukk opp håndklet og bruk det til å skrubbe bort på koketoppen. Når alle de skitne flekkene er borte, tørk av bakepulveret.

7.: Tørk over en gang til med edikk, tørk komfyren med et rent håndkle.

Tips! Skulle det være biter som sitter fast og ikke blir borte, er siste utvei å skrape det vekk. Bruk helst et barberblad når komfyren er enda litt fuktig, men sørg for at hendene dine er tørre. Hold barberbladet i 45 graders vinkel, og skli bladet under skitten med litt press. Deretter eddik igjen, så er du ferdig.

Bare vær obs på at det er en risiko for å skrape opp kokeplaten, så denne metoden er absolutt siste utvei.