Julevask

Gode tips til å effektivt ta julevasken

Nå nærmer julen seg med stormskritt, og det er på tide å ta julevasken.

Til jul har de fleste et stort ønske om et rent, ryddig og ekstra koselig hjem til jul. Da skal det også gjerne lukte rent for å få følelsen av at det er rent. Det er ikke nødvendigvis tilfellet.

Noen har helt sikkert allerede tatt julevasken og pyntet ferdig huset, mens andre har ikke kommet så langt.

Julevasken hadde en større betydning før i tiden, mens nå kan vi vaske rundt i hele huset flere ganger hvert år, samtidig som vi vasker og rydder litt hele tiden. Vanligvis blir det brukt veldig mye vann, og veldig mye vaskemiddel. Dette er ikke nødvendig. Varme og fuktighet er perfekt grobunn for bakterier og sopp, da de trives og formerer seg fortere.

Relativt mange rengjøringsmidler inneholder kjemikalier og giftstoffer som ikke er bra. Derfor skal du ikke bruke all slags rengjøringsmidler helt ukritisk. Se helst på hvilke rengjøringsmidler gulvprodusenten anbefaler. Bruker man rengjøringsmidler som er anbefalt til gulvtypen, varer gulvet lenger.

Et annet tips er at det er lurt å rense tepper i kulda, og sengetøy for å drepe sengemidden.

Alt dette virkelig kanskje veldig overveldende? For å gjøre det raskt og enkelt, del rengjøringen inn i forskjellige økter.

Økt 1: Gangen

En ryddig gang, betyr et ryddig hjem.

Skal man få gjester, er det en god start å ha en ryddig gang. Gjestene får plass til å ta av seg ytterklær og sko, og komme inn i varmen. En ryddig gang gir et inntrykk av et ryddig hjem.

Økt 2: Kjøkkenet

Dropp skapvask, men tørk over frontene med en fuktig klut. Gjerne mikrofiberklut, men vær obs på at dette kan ripe opp høyglansflater.

Det kan være hyggelig å vaske kjøleskapet før man gjør storhandelen til jul. Når du vasker kjøleskapet, kan du gjerne ha litt salmiakk eller oppvaskmiddel i vaskevannet – salmiakken bidrar til å fjerne vond lukt.

Koketoppen får du blank og flekkfri med grønnsåpe.

Grønnsåpevann er også fint til å vaske flater av børstet stål. Du kan også polere med litt babyolje og tørkerull. Da blir fingermerker og striper borte, og det blir blankt og fint!

Økt 3: Soverom og vinduer

La rommene få en skikkelig gjennomlufting.

Ta ned gardiner for vask, og/eller tørk godt av støv på persienner.

Heng dyner og puter ut til lufting før du tar på nytt sengetøy.

Bruk tørrmopp på gulvet – også området under sengen! Vask til slutt over gulvet med litt rengjøringsmidler og vann, eller litt grønnsåpe.

I løpet av denne økten kan du dessuten vaske vinduene utvendig og innvendig. Vask vinduskarmer godt med en fuktig klut.

Økt 4: Stua

Start med å tørke støv. Det er lurt å begynne med en tørr mikrofiberklut, den tar med støvet. Tørk etter med en nysentrifugert mikrofiberklut. Du trenger egentlig ikke vaskebøtte en gang, bare brett kluten i åtte, så har du åtte sider. Du vasker deg gjennom store deler av stua med én klut.

Støvsug også sofaen. Tørk støv av lampeskjermene med en mikrofiberklut.

Gå gjerne over bokhyller med en mikrofiberklut.

Gi alt som er vaskbart av løse tepper, putetrekk, gardiner og lignende, en omgang i vaskemaskinen. Luft putene utendørs.

Du kan også gi listverket en omgang med en mikrofiberklut.

Trekk fram andre tunge møbler, som hyller, sofa og tv-bord, og rengjør. Unngå i hovedsak å vaske med fuktighet på disse områdene, da fukt gir god grobunn for bakterier og sopp. Bruk tørrmopp på resten av gulvet og vask til slutt over med litt rengjøringsmiddel og vann.

Økt 5: Badet

Fjern hår i sluket og tørk støv. Vask over kran, speil og vask doen. Man kommer langt med en fuktig mikrofiberklut her også. Til toalett funker det bra med engangskluter, eller vanlig vaskeklut som desinfiseres etterpå. Bruk et surt rengjøringsmiddel som tar kalk, for eksempel en baderomsspray eller litt eddik, hvis du ønsker. Husk også å rengjøre baksiden av toalettet, samt kraner og dusjhodet.

Til dusjen, kan du gjerne bruke to deler Zalo og en del eddik. Basiske vaskemidler, som skurekrem og salmiakk, tar hudfett. Men du kommer også langt med vanlig oppvaskmiddel, som kan fungere både mot kalk og hudfett. En grov mikrofiberklut og vann kan også gjøre underverker.

Vask og rydd i baderomskapene. Bruk en tørrmopp før du fjerner eventuelle flekker med en fuktig klut.

Rengjør til slutt hele baderomgulvet – husk også å vaske ordentlig i hjørnene, under badekar og rundt toalettet.

…og helt til slutt

Avslutt hele julevasken med å kjøpe noen fine blomster, for eksempel røde tulipaner eller julestjerne. Hvis man tørker raskt over, er det bare å sette fram blomster og sette på noe julemusikk, så kan jula bare komme!

Aller viktigst for trivselen er tross alt lavt stressnivå og godt humør!