En enkel guide for gulvvask til deg!

En enkel guide for gulvvask til deg!

Et gulv skal tåle mye og være godt å gå på, og hvilket gulv du ønsker i hjemmet ditt, bestemmer også hvordan det skal vedlikeholdes framover. Vi skal gi deg en enkel guide på gulvvask for tregulv, parkett, keramiske fliser og laminat, og forklarer rengjøring og vedlikehold.

Tregulv

Vi skal starte med gulvvask for tregulv. Tre er et rent naturmateriale.

Hvordan rengjøre?

Et tregulv må aldri være gjennomvåt når det vaskes, da vannet trenger ned i sprekkene i treet og skader både treverket og dets overflate. For daglig renhold kan man bruke en tørrmopp. Men, en mikrofibermopp oppvridd i grønnsåpevann kan brukes når treet er blitt skittent eller du bare ønsker å freshe det opp litt. Om det er flekker kun noen steder kan det også brukes moppespray. Du sprayer der flekkene er og går over med mikrofibermoppen.

Hva med vedlikehold?

Er tregulvet oljet og har vanlig slitasje kan man regne med å måtte legge et nytt, tynt lag med olje hvert tredje eller fjerde år. Er gulvet lakkert? Da trenger det ikke å lakkeres på nytt før om 10-15 år. Om gulvet er malt, kan det ha litt kortere varighet.

Parkett

Parkett er laget av sammenpresset tre som er lagt i flere lag. Parketten kommer i mange ulike tresorter.

Hvordan rengjøre?

Leverandørende anbefaler at det brukes så lite vann og såpe som mulig, på både oljet og lakkert parkett. Her er derfor tørrmoppen igjen svært egnet også for parkett. Du kan først bruke tørrmoppen for å fjerne overflatestøv. Deretter en mikrofibermopp som du vrir om godt i grønnsåpevann, eller moppespray.

Hva med vedlikehold?

Du kan bruke en lakk-refresher som gir parketten en bedre glans, men etter 10-15 års bruk er det behov for å slipe ned parketten og lakkere på nytt. Prosessen kan gjentas flere ganger og ha et fint gulv i årevis.

Keramiske fliser

Dette er fliser av brent leire og de kan også være glaserte. De glaserte flisene er slitesterke og derfor også lette å rengjøre.

Hvordan rengjøre?

Bruk en mikrofibermopp som er tilpasset fliser for å vaske gulvet. Grunnet at det er fliser, kan du spraye med for eksempel baderomspray, så kan du vaske over med en våt klut etter noen minutter. Har du vanskelig kalkbelegg på flisene? Bruk en børste og svamp.

Er flisene av marmor? Da anbefales det skurekrem, skrubb forsiktig og skyll med varmt vann etterpå.

Er flisene glasert? Da kan du bruke et syntetisk vaskemiddel.

Om flisene er uglaserte kan det brukes grønnsåpevann eller spesialprodukter fra jernvarehandelen.

Hva med vedlikehold?

Hvis flisene er uglaserte, trenger de en olje- eller vokshinne for å forbli pene.

Laminat

Laminat er et rimelig og slitesterkt alternativ, da det ofte består av lag av plast som er tykt og slitesterkt. Plastlaget er over mønstre på et underlag av plater laget av fibertre, eller ekte tre.

Hvordan rengjøre?

Du kan bruke et syntetisk vaskemiddel eller grønnsåpe på både høytrykks- og direktelaminat. Muligheten for at støv og skitt skal feste seg på den harde overflaten, er liten. Derfor er gulvet lett å rengjøre, og det er godt nok å bruke en tørrmopp. Eventuelle flekker kan fjernes med en fuktig mikrofibermopp, eller mikrofibermopp og moppespray.

Hva med vedlikehold?

Laminat kan hverken slipes, bones eller lakkeres når det er blitt slitt, slik som parkett. Bruk filtknotter på alle møbelben og unngå å dra tunge møbler og lignende over gulvet, da det er viktig å skåne gulvet.