Rengjøring av fliser

Rengjøring av fliser

Mange vil gjerne at flisene skal se bra ut, men bruk av noen rengjøringsmidler gjør flisene mer fettete og enda mer skitne enn de var fra før. Det kan være flere grunner til at flisene ikke blir skikkelig rene, men bruk av feil type vaskemiddel er dessverre en av de mest vanlige og åpenbare.

Når du skal vaske flisene, holder det ikke å bytte skittent grønnsåpevann til rent grønnsåpevann. Grønnsåpe lukter veldig rent, men har det noe på fliser å gjøre? Nei. Å vaske fliser med et såpeprodukt som ikke er tilpasset flisene dine, vil etterlate et fettlag på flisene, og blir enda mer skitne og flekkete når de har tørket etter vask.

pH-nøytral såpe er både viktig og riktig

Uansett hvilken type fliser du har, må de vaskes med et egnet vaskemiddel. Er flisene vasket med feil rengjøringsmiddel, skal de vaskes over på nytt med kun helt rent vann. Så kan du bruke riktig vaskemiddel på flisene før du vasker de en gang til. Riktig vaskemiddel er et middel med en nøytral pH-verdi.

For en hovedrengjøring kan man bruke et alkalisk middel, som fjerner såpe, fett, matrester og lignende.

Før du anvender et vaskemiddel, les innholdsfortegnelsen. Er det nøytral pH, kan det trygt brukes på flisene. En nøytral pH vil si pH 7, eller en svakt alkalisk pH, som pH 9. I tillegg bør de være fluorfrie.

Rengjøringsmidlene skal brukes og fortynnes etter leverandørens anbefalninger.

Ikke bruk andre husholdningsartikler

De eneste produktene som burde brukes på fliser er produkter som er spesialtilpasset flisene. Du skal ikke bruke husholdningsartikler som f.eks. eddik. Eddik virker som syre og vil ødelegge sementen i fugemassen.

Rene og pene fliser med riktig flisvask

Det som gjenstår etter at du har fått tak i riktig vaskemiddel, og har blandet det som vist på produktet, er å finne og bruke den riktige teknikken for rene og pene fliser.

Dette bør unngås:

  • Påføring av et konsentrert rengjøringsmiddel
  • Påføring av rengjøringsmiddel på tørre fuger
  • Å la rengjøringsmiddelet ligge over lengre tid på fugene

Rengjøringen av flisene bør skje i to trinn, som kan følges slavisk. Første trinnet er å bruke et svakt basisk middel med pH på litt over 7 for fettfjerning, og andre trinn bør det brukes et svakt surt middel med pH på litt under 7, for å fjerne kalk.

Rengjøringen skal utføres med en myk børste eller klut. Har du glaserte fliser? Da skal de rengjøres med nøytrale rengjøringsmidler før overflaten deretter skylles og tørkes godt. Er overflatene sklisikre kan man med fordel la rengjøringsmiddelet virke en stund før dette også skylles av og tørkes godt.

Når det gjelder naturstein, har vi et eget innlegg om det her.