Den beste rutine-guiden for husvask!

Den beste rutine-guiden for husvask!

Er det lurt å skape gode rutiner for husvask? Ja. Så hva bør vi egentlig vaske hver dag, hver uke eller et par ganger i året?

De aller fleste blir ikke overlykkelige av tanken på husvask, og det er mye som er morsommere enn å vaske. Men, det er lite som er deiligere enn å ha et rent hus.

Det skal heldigvis mye til for at et hus blir skadelig skittent, så man trenger ingen streng pekefinger her. Det eneste som kan bli litt skadelig er kjøkkenet, hvor man kan få matforgiftning av bakterier. Har noen i huset influensa, omgangssyken eller lignende burde man være nøyere med vasking av bad, dørhåndtak og så videre.

Ingen fasit!

Om husvask er et problem for familien hvor det er en uenighet, er det ikke denne artikkelen dere skal lese først. Det er nemlig ingen fasit for alle.

Dette bør vaskes daglig

Med mindre du foretrekker å ta en stor sjau hver vår og høst og én vaskedag i måneden, kan du like gjerne stykke opp oppgavene og ta litt hver dag eller uke, hvis det er ønskelig.

Det viktigste er at det er hygienisk rent på kjøkkenet. Dette innebærer å vaske over kjøkkenbenken, komfyren og andre områder dere eventuelt lager mat.

Har noen fått influensa, omgangssyke eller lignende, bør det jo – som tidligere nevnt – vaskes over badet og de mest brukte dørhåndtakene i huset.

Bør vaskes ukentlig

Det er ingen hemmelighet at det danner seg en del smuss i løpet av en uke, som er lurt å gå over.

Vask over badet og toalettet. Støvsug gulv og tepper, og over sofaen.

På kjøkkenet vil de fleste ha vasket litt allerede, ved å fjerne flekker etter matlaging, smuler og lignende. Hvis ikke, skal dette vaskes en gang i uken. Det er også en fordel å vaske de stedene som ikke er like synlig skitne, som under kjøkkenbordet.

Bør vaskes månedlig

Månedlig bør det vaskes mer grundig.

Småtepper og filleryer skal vaskes eller bankes, og støvsug under og mellom sofaputer for å få vekk smuler og hår. Kjøleskapet og stekeovnen skal også rengjøres. Håndtakene på dører, skap og skuffer må også rengjøres. I enkelte rom er dette steder du berører ofte, selv om de allikevel er lette å glemme.

Vinduskarmer, hyller og lignende har også godt av en omgang med støvkluten eller -kosten. De fleste bør også vaske kjøkkenvifta omtrent en gang i måneden, kanskje oftere hvis stekepannen blir mye brukt og dere har en litt dårlig vifte.
Moderne kjøkkenvifter kan gjerne tas ut og legges i vann med Zalo, eller en blanding av Zalo og Salmi. Mange vifter tåler også en runde i oppvaskmaskinen.

Kaffetrakteren burde renses minst en gang i måneden, for bedre smak.

Det som bør vaskes et par ganger i året

Dere kan kalle det for vår- og høstrengjøringen, eller om dere vasker sommer og vinter, men dere burde fortsatt vaske et par ganger årlig.

Ta ut alle kjelene og ta en ordentlig vask i skapet. Gjør gjerne det samme med de andre skapene på kjøkkenet og badet. I samme slengen kan dere også se over penserviset og andre ting som ikke brukes så ofte. Det kan jo være at de også trenger en vask?

Det faller en helt naturlig å vaske dyner og puter når dere bytter fra sommer- til vinterdyne, og ta gjerne av trekket på overmadrassen også.

Det er også fint å gå over sofaen og stolene med en tekstilrens, for det er nok en stor, synlig forskjell etterpå.

Det kan også være lurt å ta ut bøkene i bokhylla for å vaske hele bokhyllen en gang i halvåret. Slik kan dere unngå den støvete lukten av gammelt bibliotek.