Få huset rent til jul (i rekordfart!)

Få huset rent til jul (i rekordfart!)

Jula er her, og det er tid for hyggelige stunder med familie og venner. Med god mat, hygge og kos fører det også med seg rot og skitt. Det er ikke alltid man føler man har nok tid til å vaske (spesielt ikke i juletider), men det er alltid litt tid.

Vi har i dette innlegget samlet noen tips som gir deg et rent hus i rekordfart.

Inkluder resten av familien!

Om flere deltar, vil vaskejobben gå mye raskere. Dessverre betyr det også at det er større sjanser for mer kaos. Derfor bør oppgavene fordeles godt, uten tvil. Du bør ta rollen som «vaskesjef» og fordele vaskeoppgaver til hver enkelt, så unngår man å gå i føttene på hverandre.

Start der rotet og skittet er mest synlig

De vanskeligste stedene å skjule er kjøkkenet og toalettet, så derfor burde disse rommene prioriteres først.

På kjøkkenet er mye gjort med å tørke over alle synlige overflater som blant annet bord og benkeplater. I tillegg en kjapp vask av for eksempel skapfronter, komfyr og stekeovn, så ser kjøkkenet mye bedre ut for gjester.

På badet skal det virkelig ikke mer til enn en vask av speilet, vasken og toalettet. Her kan du gjerne bruke både tørrwipes og våtwipes!

På begge rom må du huske å rense sluket!

Gulvflatene

Et av de mest praktiske redskapene man kan ha i hjemmet er kost og feiebrett. Det er lett å glemme, men det er både effektivt og praktisk når du skal rengjøre gulvflatene. Du fjerner smuler og biter med feiekosten, før du tar vurderingen om du må tørr- eller våtmoppe gulvet.

En liten huskeregel er stort sett skal tørt fjernes med tørt, og vått fjernes med vått.

En huskeliste:

  • Feiekosten fjerner smuler og biter
  • Tørrmoppen trekker til seg støv
  • Våtmoppen fjerner flekker

Organiser hjemmet til jul

Om du leser dette rett før ditt første julebesøk tropper opp på døra, er det kanskje litt sent å kaste seg ut i organisering av skap og hyller, men du burde virkelig sette av tid til akkurat det. Gi alt en fast plass, da blir det lettere å rydde bort de samme tingene raskt. Rent tilfeldig finner du kanskje ledig plass i et skap som du kan sette inn rot uten en fast plass – fram til du rydder det ordentlig senere.

Husvask bør prioriteres foran rot, men ha et avslappet forhold til det. Du syns vel ikke at det er så ille å komme hjem til noen som ikke har det plettfritt, skinnende rent hjemme? Tenk at du heller vil ha det hjemmekoselig.

God jul!