Hvordan holde huset rent med barn

Hvordan ha et rent hus med barn

Husker du hvor lett det var å rydde huset før du fikk barn? Dessverre vokser ikke barn opp med en instinktiv evne til å rydde opp lekene, plukke opp etter seg selv eller til og med ikke løpe gjennom huset med et glass saft. De må lære disse atferdene og vanene når de utvikler seg og vokser opp.

På grunn av dette er det en god ting at en av de fantastiske egenskapene til barna er at hjernen deres er nesten som en svamp, noe som betyr at når de er gamle nok, kan de raskt hente opp disse oppgavene og begynne å hjelpe til rundt i huset.

Hvordan få barna til å rydde opp etter seg?

Lag en sjekkliste for ryddige rom

Å fortelle barn å rydde soverommet sitt eller rydde opp etter seg i stuen kan overvelde dem. Lag heller en spesifikk sjekkliste over små oppgaver for dem å følge. For eksempel:

  • Sett eventyrbøker tilbake i bokhyllen
  • Legg kosedyrene på sengen
  • Legg byggeklosser i beholderen

Hvis du har yngre barn som ikke kan lese, gi dem en av disse oppgavene om gangen. Når de er ferdige, kan de komme til deg for ros og smil, og så kan du gi de sin neste oppgave.

Tips: For å hjelpe svært små barn finne ut hvilke leker som går hvor, merk beholdere og hyller med bilder av elementene de inneholder.

Gjør det å plukke opp etter seg en vane

Lær barna dine å sette ting tilbake så snart de er ferdig med å bruke dem. Du kan gjøre det til en rutine å sette alle lastebilene sine vekk og på plass før middagen eller sørge for at kosedyrene er i sengen eller lekeboksen før de skal legge seg. Snart kan du oppdage at du ikke engang må spørre.

Gjør rengjøring spennende og morsomt

Å være et barn handler om å ha det gøy, så det bør ikke komme som en overraskelse at kjedelige oppgaver, som å rydde opp, vil kjede de til tårer. Hold dem engasjert ved å lage oppryddingsleker for førskolebarn og eldre barn også. Det er ubegrensede måter du kan gjøre dette, inkludert:

  • Gjør det til et rollespill hvor du og barnet ditt er profesjonelle renholdsarbeidere
  • Spill av en sang og utfordre barnet til å legge vekk alle lekene før sangen er slutt
  • Å få barna til å legge vekk leker etter farge
  • Ha en konkurranse der det første barnet som klarer å legge bort alle hans eller hennes leker får lov til å velge hvilken film dere skal se senere

Bruk et belønningssystem

Som mange voksne, liker de fleste barn å jobbe mot et mål og føle at deres innsats blir anerkjent. Her er noen måter du kan belønne barna på:

  • Tillat dem 15 minutter skjermtid for hver oppgave de fullfører, for eksempel å re senger, sette inn i oppvaskmaskinen eller gå tur med hunden.
  • Endre Wi-Fi-passordet daglig og gi det etter at de har krysset av alle boksene på sjekklisten.
  • For yngre barn, heng et oppgave-diagram på veggen. La de feste et morsomt klistremerke ved siden av hver fullførte oppgave.

Ikke glem at en av de beste måtene å få barna dine til å rydde er å rose dem, i stedet for å gå bak ryggen deres og rydde på nytt eller fortelle dem hva de gjorde feil. Med litt oppmuntring – og litt tålmodighet – kan du ta deg selv i å gi andre foreldre tips om hvordan du skal holde et hus rent med barn.