rengjøring av vindu

Rengjøring av vindu

Vinduer kan ha en stor betydning i et hjem, uansett hvordan utsikten er. Man vil gjerne kunne se ut av et rent vindu, som også er mer trivelig. Vindusvask er fortsatt en oppgave mange gjerne utsetter og går løs på til sist på listen over gjøremål, med lite glede.

Heldigvis finnes det måter å gjøre vindusvasken på best mulig måte, som gir et bedre resultat, med riktig metoder og best mulig utstyr.

Effektiv vindusvask

Når du skal vaske vinduer, trenger du egentlig ikke mer enn kaldt vann, microfiberklut og en nal. For å slippe skjolder mens du vasker, bør du ta vindusvasken i gråvær med noen plussgrader. Vasker du i sol og flere plussgrader, kan vannet tørke før du får tørket det vekk. Med en microfiberklut trenger man ikke såpe. Kaldt vann gjør kluten hardere og den gjør en bedre jobb. Vannet skal fjernes med nalen før man tørker over med microfiberkluten. Vask kun ett vindu av gangen, av samme grunn som man bør vaske i gråvær – man unngår skjolder på vinduet. Ved å kun bruke vann, slipper man filmen som dannes på vinduet av ulike rengjøringsmidler.

For de som vil ty til rengjøringsmidler

Det finnes rengjøringsmidler til vinduer, de mest populære er Jif Vindusvask, Zalo eller Zalo blandet med Salmiakk.

Salmiakk har en fordel med at den ikke avsetter såperester eller belegg på flaten. Skulle man av gammel vane bruke salmiakk, er det særlig viktig å bruke kaldt vann, da varmt vann fordamper salmiakken slik at det meste kommer opp i nesa.

En god forvask

Før man vasker vinduet, kan det være greit å ta en god forvask. Kurt Gullhav, som er verdensmester i vindusvask, bruker en kost med teddyfór og såpevann (Zalo og kaldt vann) som forvask. Det er i følge Gullhav to ting som må huskes på:

  • Ikke bruk for mye vann
  • Ikke la vannet tørke før du drar det av igjen med nalen

Forvasken skal få sitte litt på vinduet og virke på smusset før vannet nales. Ta i litt ekstra på evt. flekker slik at de løsner.

Å vaske vindu med stor S

Selve vaskingen er nødvendigvis ikke noe stress. Trikset er å jobbe ovenfra og ned, da både med å vaske vinduene som står øverst på huset, og med å vaske vinduet fra toppen av karmen, og nedover. Hvis du foretrekker, kan du vaske med nalen rett nedover, men er du mer erfaren kan du gjerne dra nalen litt på skrå i en S-form. Tørk nalen med en microfiberklut før du går videre på neste «stripe».

Når du er ferdig med å vaske vinduet, tørker du over kantene med en tørr microfiberklut, før du tilslutt vasker selve vinduskarmen med en microfiberklut.

Generelle råd for vindusvask

Om du velger å vaske vinduene dine med eller uten rengjøringsmidler, er det to ting det kan være greit å huske på:

  • Skulle du vaske i minusgrader, ha litt rødsprit i vannet. Tørk over med en fille langs kantene på vinduene.
  • Er du pollenallergiker, er det viktig å holde vinduene fri for pollen. En enkel løsning er å spyle over vinduene med hageslangen.