Vask som proffene! 3 metoder for gulvvask Storbyrenhold AS

Vask som proffene! 3 metoder for gulvvask

Det er en stund siden kontorer og hjem i Oslo ble rengjort med kun langkost og skurefille med grønnsåpe. Etterhvert som det har kommet nye gulv, har også nye metoder sett dagens lys.

Ønsker du å kunne vaske som proffene? Vi vil dele 3 av de mest brukte profesjonelle metodene for gulvvask.

Støvsuging

Selv om man kommer et godt stykke med en vanlig støvsuger som man har hjemme, eller med robotstøvsugere, finnes det kraftige industristøvsugere som har flere motorer og kan brukes til både tørrsuging og våtsuging.

Under oppussing blir det utrolig mye støv rundt omkring, på steder man ikke forventer at det blir støvete på. Da passer det utmerket med å støvsuge før vask! Byggstøv inneholder gjerne sement og kalk, og er et strev å få vekk når det først blir vått.

Når du skal fjerne byggstøv, skal du ikke bruke en vanlig støvsuger! Bruk en industristøvsuger, da disse er laget for å tåle byggstøv.

Støvsuging:

 • Passer til rengjøring av de fleste typer gulv, men bruk riktig munnstykke til gulvet som skal støvsuges

Mopping

Denne metoden har du nok selv brukt hjemme, og er uten tvil den mest brukte metoden for daglig renhold av de fleste gulv.

Mopping er rimelig, effektivt og ikke minst praktisk! Det finnes flere forskjellige moppemetoder: engangsmopper, mikrofibermopper, blandingsmopper og hybrider av disse typene. Uansett om det er tørrmopping eller våtmopping, spiller ingen rolle. Hvilken metode du bruker avhenger av hvor skittent det er og hva slags gulv det er.

Mopping:

 • Passer til rengjøring av tregulv, parkett, laminat, gulvbelegg, fliser, stein, betong og sportshaller
 • Passer ikke til rengjøring av tepper

Engangsmopp

Denne moppen er statisk og suger til seg støv. En engangsmopp er perfekt når du bare skal utføre en kjapp tørrmopping på gulv som ikke er så skitne.

Engangsmopper er også mer hygieniske enn vanlige mopper, bare du ikke bruker samme mopp i flere rom og bytter den ofte.

Mikrofibermopp

Mikrofibermopper er gode til både tørrmopping og våtmopping!

En mikrofibermopp fjerner støv effektivt ved tørrmopping, er god til flekkfjerning og til vask.

For å unngå at moppen blir altfor våt, som kan skade enkelte gulvtyper, er et lurt triks å ha den ferdige såpeblandingen på en sprayflaske og spraye det direkte på moppen.

Disse moppene er gode på polerte steingulv, blanke fliser eller på polishgulv, siden strukturen i moppen ikke lager såkalte «striper» i gulvet.

Blandingsmopp

En blandingsmopp har lange fibertråder av viskose og bomull som gjør at den absorberer godt og har en god evne til å samle opp bøss og større partikler.

Skulle det være en del rusk på gulvet vil det lønne seg å tørrmoppe gulvet før vask.

Den metoden de fleste bruker kalles dobbeltmopping. Først mopper man over gulvet med såpevann, så drar man over med en lett, fuktig mopp.

Maskiner

Med maskiner så mener vi gulvvaskemaskiner og skuremaskiner. Maskinvask forbindes gjerne med renhold av større områder som industriområder, kjøpesentre eller butikker.

Gulvvaskemaskiner er tilgjengelige i mange størrelser og utførelser. Det finnes små maskiner som man enkelt manøvrerer selv på små kontorer, opp til digre beist hvor det nærmest er nødvendig med et eget sertifikat for å håndtere de!

Felles for disse maskinene er at de som regel har to kammer. Et kammer for rent vann og såpe og et kammer til skittent vann. Det er også børster eller skurepads og en oppsugingsenhet.

Med gulvvaskmaskiner kan man selv rengjøre store arealer på kort tid.

Gulvvaskmaskiner:

 • Passer til rengjøring av gulvbelegg, fliser, stein, betong og sportshaller.
  Man starter med en mild pad, enten rød eller blå og øk til en tøffere pad. Det lønner seg å gjøre en test på et lite synlig sted før du setter i gang.
 • Passer ikke til rengjøring av tregulv.
  Gulvvaskemaskinen legger ofte ut mer vann en tregulvet tåler og kan derfor skade gulvet. Padene og skurebørstene kan lage stygge merker i treet.

Skal man bruke en skuremaskin er disse godt egnet til grovrengjøring, men ikke så mye til daglig renhold, eller til oppskuring og rengjøring av betong, stein eller polerte gulv.

Det er mulig å få både en vanntank og støvsuger på skuremaskiner.

En ting man kanskje ikke vet, er at man kan bruke skuremaskiner på tepper. Det er bare å bruke en bomullspad.
Vi kommer tilbake til tepperens i et annet innlegg.

Vil du ha noen vasketips?

Du har nå lest om disse flotte metodene for gulvvask, kanskje du vil ha noen tips? Vi har vasketips til mopping og maskinvask:

Mopping:

 • Om du vil unngå «striper», la være å overdosere såpen. Dette gjelder uansett hvilken type du bruker.
 • Tøymykner skal ikke brukes på mikrofibermopper! Moppene vil miste den statiske effekten. Har du brukt det ved et uhell? Da er det bare å vaske det på nytt igjen.
 • Må egentlig gulvet vaskes? Sjekk med tørrmopping. Det er mulig gulvet bare er støvete. Med tørrmopping unngår du unødvendig slitasje på gulvet.

Maskiner:

 • Legg ut såpeblandingen med en lavtrykksprøyte eller med gulvvaskemaskinen. La det stå og virke i 5 minutter før du vasker ordentlig med maskinen. På denne måten får du renset gulvet ordentlig.

Guide for gulvvask!

Vi har også en enkel guide for gulvvask, for deg som vil vite mer om hvordan man rengjør tregulv, parkett, keramiske fliser og laminat.

Vi er ditt renholdsfirma i Oslo

Vi i Storbyrenhold tar alle utfordringer på strak arm og hjelper dere gjerne med daglig renhold eller spesial renhold. Vi tilbyr også sliping og behandling av sten.

Kontakt oss i dag for en uforpliktende samtale!