Fantastisk effektiv vårrengjøring!

Fantastisk effektiv vårrengjøring!

Det er (snart) vår! Hva betyr det? At det er på tide å vaske de skitne vinduene og få jagd alle hybelkaninene ut av huset. Men, hvor skal man starte?

Rydd først!

Bud nummer én er jo så klart å rydde. Det er også en god unnskyldning for å bli kvitt ting man ikke trenger lenger. Dette gjelder utbrente stearinlys, visne blomster, ødelagte klær og annet som kan kastes. Er det klær man ikke trenger eller som ikke passer barna lenger, men som er hele, kan det samles og kastes i UFF-konteinere eller levere det til bruktbutikker som Fretex, eller så er det en flott mulighet til å delta på lokale loppemarkeder som arrangeres når det blir vår. Er det yngre barn i familien eller andre familiemedlemmer som liker å arve ting, er dette også en flott mulighet for gjenbruk, både for klær og andre gjenstander.

Åpne vinduene, luft huset

Hvis været tillater det, kan vinduene åpnes og frisk luft kan slippes inn. Legg løse tepper, pledd og puter ut på verandaen eller terrassen (eller ut vinduet hvis man hverken har veranda eller terrasse), og gjerne på et tørkestativ. Se over om noe av dette trenger en runde i vaskemaskinen. Bank godt for å få vekk støv som kan ha samlet seg gjennom vintermånedene fram til våren.

Støvtørking

Hvis du ønsker deg et godt inneklima er det viktig å tørke støv av vegger og tak. Bruk et moppestativ med tørr mikrofibermopp eller engangstørrmopp.

Tørk støv over alle flater i huset, spesielt de utilgjengelige stedene. Gå over skapdørene på for eksempel badet eller kjøkkenet, først med en støvklut før du så fjerner flekker med en rengjøringsspray eller klut. Deretter tar du en omgang med støvkluten på bokhyller, lamper og pynteting. Ta ut bøkene fra bokhyllen og støvsug dem fort med børstemunnstykket på støvsugeren med en myk børste.

Gå over lister, glass og rammer med støvsuger, tørrmopp eller mikrofiberklut. Avslutt støvtørkingen med å sveipe over gulvet med en tørrmopp. Støvsug vegg-til-vegg-tepper og vask over eventuelle flekker med en fuktig mikrofiberklut.

Vindusvask

Når det blir vår, blir det enklere å se hvor skitten vinduene kan være. Begynn å vaske over vinduet med en klut eller forvasker fuktet i vindusvaskevann. Dette løsner skittet. Fjern deretter væsken med en nal. Tørk langs kantene til slutt med en tørr mikrofiberklut.

Du kan lese mer om vindusvasken her.

Kjøkkenrengjøring

Kjøkkenet, er sammen med badet det rommet i boligen som det er ekstra å viktig å gjøre ordentlig rent. Selv om ting blomstrer når det blir vår, er det ingen som ønsker oppblomstring av uønskede bakterier.

Tørk først støv av alle flater. Siden det er mye matos i rommet, blir det gjerne fettlag liggende på overflater som ikke brukes daglig og som ikke er så lett å nå med kjøkkenkluten, for eksempel toppen av kjøleskapet. Bruk en blanding av varmt vann, oppvaskmiddel og en skvett salmiakk. Gni med en svamp og tørk over med en mikrofiberklut etterpå.

Trekk frem kjøleskapet og komfyren og støvtørk gulv og vegger bak hvitevarene. Flekker og smuss fjernes med en fuktig mikrofiberklut og rengjøringsspray. Gi både komfyren og kjøleskapet en omgang med en fuktig mikrofiberklut på utsiden.

Hygienisk rent på badet ditt

Når det gjelder badet, kan det lønne seg å sette av ekstra tid til rengjøringen. Tørk over tørre flater med en støvklut her også. Deretter går du over vask, dusj/badekar og toalettets utside med baderomsspray og svamp. Tørk over med en tørr mikrofiberklut etterpå.

Når det gjelder toalettet, kan du lese hvordan du effektivt kan vaske toalettet ditt her.

For rengjøring av speil, kan du lese mer her.

Tommelfingerregler for effektiv vårrengjøring

Hvis denne listen blir litt mye å huske på, har du her noen enkle tommelfingerregler:

  • Rydd bort tingene som ikke trengs lenger. Start med dette.
  • Luft puter, tepper og pledd ute, og gå over for å sjekke om noe må vaskes.
  • Tørk støv med en tørrmopp eller mikrofiberklut, støvsug bøker o.l med et mykt børstemunnstykke.
  • Vask vinduer og avslutt med en nal og mikrofiberklut.
  • Badet og kjøkkenet er rommene som samler flest bakterier, så være nøye og vask de områdene som brukes mest.