Renhold av tepper på arbeidsplassen

Renhold av tepper på arbeidsplassen

Arbeidsplasser som har tepper på gulvet, har sin helt egne botaniske hage. Hvorfor? Det er vist at det er mellom 50 000 og 100 000 bakterier og mikrofiber per centimeter i tepper. Derfor er det svært viktig med regelmessig renhold av tepper.

Teppenes fordeler og ulemper

Til tross for alle bakteriene og mikrofibrene i teppet, betyr ikke det at man skal kaste ut alle tepper på jobben. Tepper har også ganske mange fordeler. Støv bindes til teppet, tepper demper lyd og kan være kjærkomment, særlig i åpne kontorlandskap eller på hoteller.

Tepper har jo også ulemper når det gjelder å ha et godt innemiljø på kontoret. Spesielt for de med astma og allergi. Om teppene ikke rengjøres riktig, vil symptomer som hoste, tett nese, såre øyne og hodepine indikere at innemiljøet ikke er sitt beste.

Tepper kan også se veldig rene ut, selv om det i virkeligheten er nærmest små minions som jobber der nede. Med tepper får man ikke påminnelse om at gulvet må støvsuges, sånn som man får med andre gulvtyper som flis eller parkett. Glemmer du å støvsuge, tar det ikke lang tid før støv og skitt jobber seg lengre og lengre ned i teppet slik at det blir nærmest håpløst å få det rent.

Renhold av tepper

Vil du vite hvordan du skal holde teppene dine renest?

Støvsug ofte!

Renhold i kontorlokaler, offentlige bygg eller andre steder med tepper, bør teppes støvsuges minst to ganger i uken, mens områder med mye trafikk skal støvsuges hver dag. En børstesuger bør også brukes minst en gang i måneden i tillegg til den vanlige, ordinære støvsugeren.

Dør- eller entrématter

Disse dør- eller entrémattene er nøklene til å spare seg arbeid, da disse tar opptil 80% av alt støv og skitt som kommer utenfra! Det kan gjerne deles inn i soner:

Sone 1: I kontorbygg og hoteller monteres det gjerne en fotskraperist i metall på utsiden av inngangspartiet.
Sone 2: Det er lurt å ha en avskrapningsmatte i gummi rett innenfor døren.
Sone 3: For å bli kvitt støv og skitt som ellers ville blitt dratt med inn i bygget, bør man ha en absorberingsmatte i stoff som har en skrittlengde på 4-5 skritt.

Innesko er viktig

Om arbeidsplassen har en garderobeløsning er det lurt å bruke innesko. De slapsete og støvete skoene blir igjen i garderoben og skåner teppene for mye skitt.

Impregnering av teppet

Om teppet er helt nytt, er det en fordel å impregnere det. Dette er en behandlingsmetode som passer best på de teppene som har kort lugg og utføres av personell med erfaring med impregnering slik at det ikke skal bli skjoldete eller skader på teppet.

Vær varsom!

Det finnes andre grunner til hvorfor man burde rense teppene, som man kanskje ikke tenker over. Under disse omstendighetene er det viktig å være ekstra nøye med rens av teppene.

Kaffekroken eller vanndispenseren

Sopp og mugg elsker å leve i tepper! Om det er teppe rundt kaffemaskinen, vanndispenseren eller andre områder med fukt, bør man være ekstra nøye med støvsugingen der.

Trafikk og forurensning

Om du jobber i områder med mye trafikk kan veistøv og forurensning lagre seg i teppet i bygningen. Da er det lurest å rense teppene ofte, minst to ganger i året, hvis ikke mer. Vær også nøye med renholdet av ventilasjonsanlegg og ventiler.

Når det er sesong for influensa og omgangssyke

Uheldigvis er det ikke nok med at sopp og mugg koser seg i tepper, men bakterier og virus trives også svært godt. Se for deg hvordan det er i teppene når omgangssyken og influensa går rundt blant de ansatte! Et lurt tips er da å legge fast tepperens til influensa- og omgangssyke sesongen.

Jevnlig rens av teppet

Du burde rense teppet grundig utenom regelmessig rengjøring minst 1 gang i året, aller helst to om det er mye trafikk i bygget.

Kontakt oss gjerne om din bedrift er interessert i å vite mer om våre tjenester!